Get Adobe Flash player

Представяме ви интервюто на IGN с Шинго „Сийбас“ Такацука, главният разработчик на PES сериите. Мозъкът на PES отговори на доста въпроси относно next-gen конзолите, новата AI система, както и колко трудно е да направиш стъпка напред в сравнение с PES6.

––––––-

Имайки предвид, че все пак той е мозъкът зад разработката на фамозните Pro Evolution Soccer серии, Шинго Такацука не обича светлините на прожекторите. И наистина, когато версията за PlayStation 3 дебютира през август в Лайпциг, по-важното събитие беше не, че се демонстрираше PES върху next-gen конзола, а че Сийбас отново го нямаше за да представи така чаканото си „отроче“.

И въпреки че човекът, създал PES, успя за малко да се отклони от центъра на внимание от страна на геймобществото, IGN си спечели приема му и да го разпита за предстоящото в серията, както и кои елементи от игрите му го правят най-горд.

Кои са основните добавки в играта спрямо PES6?

Очевидно това е първата игра от серията за PS3. Тъй като започнахме next-gen разработките си миналия сезон, имахме време да направим по-големи промени, които се забелязват веднага в играта. Например лесно се вижда, че сме променили визията на играта. Променихме и менютата, както и моделите на играчите, които са много по-красиви. Играчът ще забележи това от първото пускане на играта.
Успяхме да въведем и новата Teamvision AI система. Това е сложна програма за изкуствен интелект, която се учи и адаптира спрямо стила на игра на играча.

Можете ли да обясните как точно Teamvision се учи от начина на игра на хората?

Ако става дума за изкуствен интелект при атака, когато отнемете топката от компютъра, той ще запомни как сте го направили. Затова следващият път, когато компютърът напада, той ще го прави по различен начин, може би чрез по-разнообразни подавания или с повече финтове. Когато се защитава, Teamvision се учи какви предпочитания има играчът за атака и сменя тактиката си според тях. Например ако играчът използва най-често крилата, Teamvision ще се концентрира върху страничните линии за да ви попречи.
Освен всичко това, всеки отбор ще си има собствена стратегия дали да става по-агресивен в нападение и отбрана, като това ще зависи от развоя на срещата. Като цяло, тази AI система помага мачовете да протичат по-реалистично, доближавайки се до истинските.

Какви нови движения ще можем да видим в играта и как ще се изпълняват те?

Не можем да кажем кои точно, но наистина сме добавили много нови движения в играта. Когато кажем движение, не говорим за едно определено такова, от точка А до точка Б. Вместо това имаме предвид доста по-тънки неща, като начина на изпълнение на пасовете, изстрелването на състезателите в спринт и така нататък…. Променили сме доста неща в тези основни изпълнения и това влияе дотолкова на играта, че се смята, че много от движенията са чисто нови.

Колко трудно беше да се създаде новото поколение на PES без да се разрушава добре изграденото ядро на геймплея и играта?

Беше наистина много трудно, защото знаехме какъв трамплин щеше да е да вкараме нашето заглавие в следващото поколение. Осъзнавахме, че предишните игри от серията бяха сравнително близо до съвършенството – всяка година променяхме игрите по малко и продължихме така доста време, затова е нормално играта всеки път да става малко по-добра. За next-gen обаче стана ясно, че трябваше да започнем всичко от самото начало.

Какви нови режими ще видим в играта за PS2?

Има две нови неща. Първо, сложили ли сме режима за игра World Tour, в който ще трябва да обикаляте света с отбора си и да играете срещу местните отбори. За всеки мач има определена мисия за изпълняване – „направи обрат след 75-тата минута“, „вкарай хеттрик“, „вкарай от статично положение“ и т. н. За да спечели играчът, трябва да се спазят тези условия и задачи срещу всички отбори в режима, които са над 50. За хардкор играчите на PES, този нов режим ще бъде без съмнение доста вълнуващ.
Режимът Community също е нов. В него се пазят статистики от всички мачове, които играчът е изиграл срещу приятели, заедно с пълна статистика за тях. Така ще може да се следи кой вкарва най-много, какъв процент победи има и прочие информация. Ще може да се поддържа статистика и за мачовете „двама на двама“, за да се види коя двойка е най-сработена и ефективна.

Ще има ли нови отбори и първенства в играта?

Да, увеличихме броя на отборите тази година, при това без да е за сметка на останалите аспекти от играта, заради което сме наистина радостни. Лицензирали сме доста нови клубни отбори – Тотнъм Хотспър, Андерлехт и Спартак Москва например, както и национални тимове като Бразилия, Шотландия и Португалия. Общо в играта ще можете да се наслаждавате на над 250 отбора.

Какви разширения и подобрения е претърпяла Мастър Лигата за next-gen версиите?

Най-сетне успях да постигна едно от нещата, които исках да направя от доста време, а именно – да увелича отборите в отделните първенства в МЛ от 16 на 20. Така тези първенства изглеждат и работят като автентични футболни състезания. Е, не е огромен напредък, но е нещо, което наистина исках да свърша отдавна.
Успяхме да надградим върху по-лъскавата част на МЛ като добавихме ежеседмични репортажи, дадохме възможността да се преглеждат повторения от мачовете в главното меню… Въобще, искаме да изградим режима така, че играчът да се чувства доста по-въвлечен в ставащото с отбора и играчите му. Добавихме и рейтинг за „популярност“ на всеки клуб, което рефлектира сериозно върху преговорите за трансфери на състезатели.

Има ли елемент от PES 2008, от който сте особено горд?

Най-вече съм горд от това, че създадохме нещо, което надминава PES6. По отношение на изкуствен интелект и начина, по който се развиват действията на терена, мисля, че играта е доста по-напред от старите PES заглавия. Традиционната за сериите графика също е подобрена и съм горд, че успяхме да постигнем успехи и в двата аспекта – графика и геймплей. Ще си прекарате страхотно, играейки с приятели, гарантирам ви



Публикувай коментар






Архив
май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Facebook
Брояч